Hívjon minket, segítünk!

A Kék-Menta webáruház kínálatában a Jutavit márkajelzésű, magyar gyártmányú, nagyon kedvező ár-érték arányú vitaminokat találja teljes választékban. Ha egy terméket nem talál, használja a webáruház keresőjét.

A vitaminok az emberi szervezetben zajló biokémiai folyamatok szabályozásához (pl. emésztés, hormonális tevékenység) nélkülözhetetlen szerves tápanyagok. Hiányuk súlyos károsodásokhoz vezethet. A vitaminok szerves anyagok, tehát szénvegyületek, akárcsak a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok. Fontos tudni, hogy szervezetünk nem képes vitaminokat előállítani, ezért nagyon fontos a kiegyensúlyozott, változatos étrend, és esetenként a vitaminpótlás. A hiánybetegségek vezettek pár száz évvel ezelőtt a vitaminok felfedezéséhez (legismertebb példa a C-vitamin hiány miatt kialakuló skorbut).

A vitaminoknak két fő típusát különböztetjük meg: a zsírban oldódó és a vízben oldódó vitaminokat. A vízben oldódókat nem lehet túladagolni, mivel ezeket a szervezet nem raktározza, a felesleges mennyiség kiürül. A zsírban oldódó vitaminok esetében más a helyzet, ott ügyelni kell a túladagolás veszélyére, mivel a felesleg a zsírszövetekben elraktározódik.

Az ajánlott napi bevitel tekintetében az utóbbi időben jelentős változásoknak lehetünk tanúi. Egyre több orvos is támogatja a fokozott vitaminpótlást, mint az egészségmegőrzés egyik lehetséges eszközét. Amennyiben bizonytalan az adagolást illetően, konzultáljon orvosával, gyógyszerészével vagy életmódtanácsadó szakemberrel.